Villanyszerelés

A lakásfelújítás fontos része a villanyszerelés, a villamos hálózat felújítása.

VillanyszerelésAz elektromos rendszer felújítása a régi elavult vezetékek esetén gyakorlatilag egy teljesen új villanyszerelést jelent.

Az új villamos kiállások megtervezéséhez szükséges a világítási helyek, a háztartási gépek és azok helyének meghatározása.

A tervezéshez a tulajdonos és a villanyszerelő közös munkája szükséges.

A villanyszerelési ötletek.

A helyiségek hangulatához hozzátartoznak a különböző állólámpák és éjjeli lámpák. Ezeknek a lámpáknak van saját kapcsolójuk, de tervezhetünk a lámpák mellé kapcsolt konnektorokat. A kapcsolt konnektorokkal kényelmesen egy helyről kapcsolhatjuk valamennyi lámpánkat a hangulatunknak megfelelően. Bizonyos lámpákat működtethetünk fényerő szabályozós kapcsolókkal.

A villamos hálózat építésekor célszerű gondolnunk a meleg nyári napokra. Építsük ki a klímaberendezés működtetéséhez szükséges vezetéket még akkor is, ha egyelőre nem építünk be klímát. Ilyen esetben egy süllyesztett dobozban hagyjuk a vezeték végét, a doboz tetővel, festéssel takarható, és szükség esetén kibontható.

A lakáselosztó méretének meghatározásakor ragaszkodjunk legalább egy 20 %-os tartalék hely biztosításához a későbbi bővítési lehetőség biztosítására.

A villanyszerelés kivitelezése.

Az elektromos vezetékek kiépítésekor a régi ajánlott nyomvonalvezetést kívánatos alkalmazni. A gerincvezetékek vízszintesen a mennyezet alatt az oldalfalon kerül kiépítésre, a fogyasztási helyekhez pedig a függőleges leállásokkal. Ez a technológia okozza a legkevesebb elektroszmog szennyezést.

Az elektroszmog ellen a leghatékonyabb védelem, ha minél kevesebb elektromos vezetéket helyezünk el testmagasságban. Ezen kívül van lehetőség a falak árnyékoló fóliával történő takarására azon részeken, ahol az ágyak lesznek.

A villanyszerelés megkezdése előtt kérdezze ki a villanyszerelő szakember véleményét az elektroszmogról.